Nigella sativa, černucha setá, známá též jako černý kmín nebo „Kalonji“, je celosvětově známou plodinou. Obsahuje užitečné chemické látky, jako je thymochinon, thymol, nigellicin, karvakrol a další. Díky těmto složkám působí na různé části našeho těla a má mnoho pozitivních farmakologických účinků. Působí antibakteriálně, protivirově, protizánětlivě či urychluje hojení ran. Hodí se skvěle na akné, jako podpůrný prostředek při rakovině kůže a pomůže i s problémy s pigmentací. Pojďme se společně podívat na podrobnosti.

Semena černuchy seté v sobě skrývají dva druhy oleje. Kromě tzv. fixního – rostlinného oleje – také esenciální olej. Dále obsahují proteiny, alkaloidy a saponiny. Nejúčinnější látkou oleje z černého kmínu je látka zvaná thymochinon. Olej z černuchy seté má velmi nízkou toxicitu. To znamená, že je velice bezpečný při vnějším, ale i při vnitřním užití.
Černucha setá je po staletí používána různými kulturami v tradiční i alternativní medicíně při léčbě různých onemocnění. Od astmatu, přes různé alergie až po parazitické nemoci. V tomto článku budou rozebrány především možnosti vnějšího použití oleje z černého kmínu.

Externí aplikace oleje z černého kmínu

Po staletí byl olej z černého kmínu používán pro léčbu různých kožních onemocnění a dermatologických poruch. Například akné, popáleniny, různé rány, jako protizánětlivý prostředek na různé kožní záněty a při poruchách pigmentace kůže.

Účinky proti bakteriím

Olej z černuchy seté (černého kmínu) NaturmetikaKvůli patogenním bakteriím a stále větší celosvětové hrozbě rezistentních bakterií jsou zkoumány možnosti nových antibakteriálních látek i v rostlinách. Proto mnoho studií analyzovalo účinky černého kmínu proti bakteriím.
Mezi tyto látky patří thymochinon, který je součástí oleje z černého kmínu a má baktericidní (působí proti bakteriím) účinky proti většině bakterií. Zvláště pak proti Gram pozitivním kokům jako je zlatý stafylokok nebo stafylokok epidermis. Konkrétně u zlatého stafylokoka byla prokázána jasná inhibice (pozastavení růstu) u koncentrace 300 mg/ml. Černucha setá se ukázala býti účinná též proti Helicobacter pylori. Antibakteriální efekt černuchy seté spočívá v přítomnosti obsahu thymochinonu a melaninu.

Účinky proti virům

Bylo provedeno několik studií ohledně antivirové aktivity černuchy seté. Například studie z roku 2013 zkoumala vliv oleje z černého kmínu na žloutenku typu C. Pacienti, kteří nemohli podstoupit klasickou interferonovou léčbu, užívali třikrát denně olej z černého kmínu. Po třech měsících léčby došlo k celkovému poklesu počtu virů, zvýšení antioxidační aktivity, snížení hemolýzy červených krvinek a krevních destiček. Pozorováno bylo i snížení hladiny glukózy a i pokles výskytu otoků dolních končetin. Všechna tato zjištění naznačují, že užívání černuchy seté snižuje virovou zátěž u pacientů s hepatitidou C, zlepšuje oxidativní stres, klinický stav a hladiny glukózy zejména u pacientů s diabetem.

Účinky proti plísním

Olej z černuchy seté prokázal protiplísňové účinky proti většině patogenních hub. Ve srovnání se standardním lékem proti plísním Amfotericinem B ukázal silnější aktivitu thymochinon. Dokonce je účinný i proti kvasince Candida albicans.

Účinky proti parazitům

V nedávno provedené studii se projevil excelentní účinek například na minimalizaci celkového počtu červů krevničky střevní v játrech a snížení celkového počtu vajíček jak v játrech tak střevech. Olej z černého kmínu působí i proti tasemnicím a hlísticím.

Hojení ran

Thymochinon brání oxidačnímu poškození, působí jako antioxidant a brání peroxidaci lipidů v tkáních. Všechny tyto účinky předurčují olej z černého kmínu ke vnější aplikaci k urychlení hojení.
Další studie zjistila, že olej z černuchy dobře působí na zvýšení tvorby kolagenu a zvýšení epitelizace. To z něj dělá účinný prostředek pro hojení ran a hydrataci.
Podle jiné studie, která zkoumala extrakt z černuchy aplikovaný na kůži, snížil počet bílých krvinek, snížil poškození tkání i rozšiřování baktérií.

Protizánětlivý účinek u různých kožních onemocnění

Psoriáza neboli lupénka

Lupénka je běžnou kožní nemocí, při které dochází k hyperproliferaci. Je to autoimunitní choroba, která může být velmi svědivá a bolestivá. Bylo zjištěno, že olej z černého kmínu zvyšuje protiproliferační aktivitu, na rozdíl se srovnávací léčbou. Účinek černého kmínu proti psoriáze je nejlepší při kombinaci vnitřního a vnějšího užívání.

Akné

Mnoho vědců zkoumalo účinky oleje z černuchy seté na akné. Bylo zjištěno, že například krém s obsahem 20 % olejového extraktu z černuchy seté má pozitivní účinky na snížení zánětu i počtu lézí. Bylo však nutné terapii dodržovat dlouhodobě.
Olej z černuchy seté se svými antibakteriálními, protizánětlivými a dalšími vlastnostmi je dobrým kandidátem na péči o problematickou aknózní pleť.

Pigmentace pleti – Vitiligo

Jelikož má olej z černého kmínu velice dobré účinky na pokožku, rozhodli se vědci zkoumat jeho účinky i na problémy s pigmentací. Vyzkoušeli kombinaci rybího oleje s olejem z černého kmínu. Výsledkem této terapie bylo zmenšení ploch s vitiligem.

Použití černuchy seté v kosmetice

V roce 2000 bylo stanoveno, že semínka černuchy seté mohou být používána v kosmetice díky svým aromatickým složkám. Později se přišlo na to, že olej z nich má sluneční ochranný faktor (SPF) větší než dva, tudíž poskytuje částečnou ochranu prosti slunečnímu záření. Bylo zjištěno, že je bezpečné užívat olej z černého kmínu v kosmetice.

Závěrem?

Historické prameny ukazují, že vztah mezi černuchou setou a péčí o zdraví člověka trvá již desítky let až do dnešních moderních časů. To vše díky svým antimikrobiálním, protizánětlivým a protiplísňovým účinkům, které využívá při různých onemocněních jako je bronchitida, astma, hypertenze, paralýza, amenorea (vynechání menstruačního cyklu), anorexie, revmatismus a další. Navíc, díky své velmi nízké toxicitě je její užití bezpečné jak při vnější aplikaci, tak při vnitřním užívání.