Marcipánem vonící olej se vyrábí z švestkových jader. Olej má mnoho použití a pozitivních účinků na pleť či vlasy. Používají se plody švestky domácí (Prunus domestica), která roste hojně u nás i v celé Evropě či Jihozápadní Asii. Švestka domácí patří do čeledi růžovitých, kde najdete i hloh, růži či jiné ovocné stromy. Výroba švestkového oleje začala v zemích, jako je Francie, kde se používal zejména pro své kulinářské účely. Má totiž jemnou, oříškovou chuť s vůní marcipánu a proto je vhodný pro různé, zejména sladké, pokrmy. Kvůli rozmachu pěstování švestek a jejich využití došlo k nárůstu odpadu – pecek. A tak byla nasnadě výroba švestkového oleje. Jeho vynikající vlastnosti se začaly využívat i v kosmetice.

Švestkový olej je bohatý na mastné kyseliny a vitamín E, skvěle hydratuje pokožku až do hloubky a přitom se skvěle vstřebává a nezanechává mastný film, jen příjemnou, hladkou, sametově hebkou pokožku. Používá se v různých přípravcích pro péči o pleť, vlasy či rty. Ideální je pro zralou či suchou pleť. Umí si poradit i s pigmentovými skvrnami. 

Složení oleje ze švestkových jader a jeho benefity

Švestkový olej je charakterizován vysokou koncentrací vitamínu E. Antioxidantu, který má silnou odolnost proti oxidaci. Olej má vysoký podíl mono-nenasycených mastných kyselin v poměru k nasyceným mastným kyselinám. Jeho unikátní, luxusní vůně připomíná mandle či marcipán.

Hlavní složky oleje z švestkových jader jsou:

  • kyselina olejová 60 – 80 %;
  • kyselina linolová 15 – 25 %;
  • kyselina palmitová 5 – 10 %;
  • kyselina stearová 1 – 4 %;
  • kyselina palmitoleová 1 – 2 %;
  • vitamín E.

Antioxidační síla švestkového oleje je považována za mnohem vyšší, než u jiných populárních olejů jako je olivový nebo arganový. Pojďme se podívat na jednotlivé obsahové složky a jejich účinky.

Kyselina olejová (omega-9):

  • přispívá k lepší pružnosti a hydrataci pleti;
  • vykazuje antioxidační účinky, pomáhá bránit vlivům volných radikálů;
  • snižuje výskyt známek stárnutí, jako jsou stařecké skvrny, předčasné vrásky a rýhy;
  • ulevuje od symptomů suché kůže, zčervenání či podráždění;
  • zanechává vlasy lesklé a zdravě vypadající, brání krepatění;
  • vykazuje účinky snižující krevní tlak, kardioprotektivní, protizánětlivé, váhu-regulující.

Kyselina linolová (omega-6):

  • je účinným emulgátorem a zahušťovadlem v kosmetických prostředcích;
  • zvyšuje vlhkost a její zadržování v pokožce a vlasech;
  • vykazuje antioxidační vlastnosti, které chrání a omlazují vzhled pokožky;
  • má povrchově protizánětlivé a protidráždivé vlastnosti;
  • vykazuje vlastnosti působící jako regulátor cholesterolu a kardioprotektivně.

Kyselina palmitová:

  • je účinným emulgátorem, zahušťovadlem, změkčovadlem a povrchově aktivní látkou (surfaktantem) v kosmetických přípravcích;
  • působí prostředek ke snížení transepidermální ztráty vody (TEWL);
  • zjemňuje vlasy, aniž by zanechala vlasy mastné či lepkavé.

Kyselina stearová:

  • má čistící vlastnosti, odstraňuje špínu, pot či přebytečný maz z pokožky a vlasů;
  • je ideálním emulgátorem, který váže vodu a olej;
  • pomáhá produktům udržet jejich účinnost, pokud jsou skladovány delší dobu;
  • upravuje a chrání vlasy před poškozením bez ztráty lesku.

Kyselina palmitoolejová (omega-7):

  • přispívá ke zdraví a omlazení pokožky, vlasů a rtů;
  • vykazuje antioxidační vlastnosti, pomáhá proti působení volných radikálů;
  • redukuje projevy stárnutí, jako jsou stařecké skvrny, předčasná tvorba vrásek a rýh;
  • zvyšuje pružnost pokožky podporou tvorby kolagenu;
  • zvyšuje pevnost a pružnost vlasů;
  • vykazuje kardioprotektivní, protizánětlivé účinky, účinky regulující inzulín a tělesnou hmotnost.

Vitamín E:

  • má silné antioxidační účinky a zpomaluje proces stárnutí;
  • podporuje obnovu zjizvené, popálené či jinak poškozené pokožky;
  • zpomaluje ztrátu vody z pokožky a vlasů;
  • povrchově působí protizánětlivě a ulevuje od pocitů suchosti pokožky, jako je šupinatění či podráždění;
  • celkově zvyšuje imunitu;
  • podporuje růst zdravých nehtů.

Jak se vyrábí švestkový olej

Švestkový olej NaturmetikaŠvestka obsahuje dužnatou část a pecku, která v sobě ukrývá jádro. To se vysuší a následně rozemele a poté za studena lisuje. Lisováním vzniká olej světle žluté až sytě žluté barvy vonící po mandlích či marcipánu. Olej ještě může být filtrován. Jádra na švestkový olej se získávájí přímo či jako vedlejší produkt jiné výroby.

Díky lisování za studena si olej zachovává všechny cenné látky. Nevýhodou je nižší výnos, který je pouhých 50 %. Výhodou lisování za studena je fakt, že v oleji nezůstávají žádná rezidua, která mohou zůstávat po jiné úpravě, jako je chemická extrakce oleje.

Použití švestkového oleje

Švestkový olej používejte na celé tělo. Tak by mohlo znít shrnutí využití oleje z švestkových jader. Použít ho můžete od péče o pleť, vlasy, tělo, ruce až po rty. Švestkový olej najde využití jako součást masážních olejů, pleťových sér, tělových másel, mlék, dětských krémů, vlasových kondicionérů, mýdel, sprchových produktů. Je ideální jako nosný olej v aromaterapii a při masážích.

Vyživuje a změkčuje pokožku, rychle se vstřebává a nezanechává mastný film. Můžete si dát pár kapek oleje na prsty a jemně masírovat a odlíčit pleť ještě před samotným mytím. Opačně můžete použít po umytí jako pěstící olej. Ideální je pro zralou a suchou pleť, ale používat ho můžete i s jiným typem pleti. Díky vysokému obsahu vitamínu E, který je skvělý antioxidant, můžete používat jako prevenci předčasného stárnutí pleti.

Zdroj: Newdirectionsaromatics.com